DR. MIJIN Brown objavila je na TikToku video o hrani koju treba izbjegavati. Riječ je o namirnicama koje se smatraju zdravima, a iz perspektive inzulinske rezistencije, to nisu.

“Sve te namirnice imaju ogroman glikemijski učinak nakon što ih pojedete. Što je veći utjecaj na glikemiju, to je veći i utjecaj inzulina, a to nije dobro jer dovodi do inzulinske rezistencije. Upravo je inzulinska rezistencija temeljni uzrok svih bolesti povezanih s načinom života”, rekla je te pokazala grafiku bolesti koje uključuju bolesti srca, rak, masnu jetru, policistične jajnike, erektilnu disfunkciju, demenciju, migrene, povišene tjelesne masnoće i dijabetes.

Prva hrana koju dr. Brown ne odobrava su voćni sokovi. Oni ponekad imaju toliko šećera koliko i limenka gaziranog soka.

“Čak i nezaslađena varijanta može sadržavati čak 26 g ugljikohidrata, što je oko šest žličica šećera. Sve to, s vrlo malo vlakana”, objasnila je.

Sljedeće je voće: mango, ananas, banane i grožđe imaju jako puno šećera i treba ih tretirati kao desert, napomenula je liječnica.

Slijedi zobeno mlijeko s 15 grama ugljikohidrata po šalici.

“Da ne spominjem da su mnoge robne marke koje se kupuju u trgovinama napravljene s konzervansima, zgušnjivačima i emulgatorima, a sve to nije dobro za zdravlje naših crijeva ili naše cjelokupno zdravlje”, istaknula je dr. Brown.

Na četvrtom mjestu su zobene pahuljice koje mnogi preporučuju kao zdravi izvor vlakana.

“Jedna šalica zobenih pahuljica ima oko osam grama vlakana, ali 62 grama ugljikohidrata. Nije vrijedno toga, ljudi”, poručila je.

Na posljednjem mjestu su rižini krekeri. U dva krekera ima 70 kalorija, ali i 14 grama ugljikohidrata te nedovoljno vlakana, što znači da nas neće zasititi.

Vlakna upijaju višak vode i reguliraju stolicu. Prehrana s malo vlakana može dovesti do zatvora i sindroma iritabilnog crijeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?