Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BLAGDANSKO vrijeme donosi radost dijeljenja i darivanja, ali ponekad smo skloni napraviti nekoliko uobičajenih pogrešaka prilikom kupnje blagdanskih poklona. Kako biste osigurali uspješan poklon, evo nekoliko pogrešaka koje biste trebali izbjegavati.

1. Pretjerano trošenje ili kupovanje previše 

Mnogi pretjeruju s kupovinom blagdanskih darova iz želje za izražavanjem ljubavi i zahvalnosti. No, previše poklona može donijeti neugodnosti (ako netko dobije više poklona od drugih) i dugotrajno umatanje. Postavljanje ograničenja potrošnje po osobi pomaže održati kontrolu. Važno je pridržavati se proračuna kako biste izbjegli nepotrebne troškove.

2. Preskakanje dogovora s drugim članovima obitelji oko darova

Čini se da svaki Božić donosi barem jedan poklon koji se ponavlja, bilo da je riječ o novoj knjizi omiljenog autora ili previše šalova i papuča. To su dodatni pokloni ili predmeti koje ćemo morati vratiti ili će završiti zaboravljeni u ormaru. To je gubitak vremena i ponekad novca za obje strane, stoga je važno izbjegavati ovu pogrešku.

Većina nas ima opću predodžbu o tome što želimo kupiti nekome. Pametno je konzultirati se s članovima obitelji i provjeriti što će tko kupiti. Ovo možda nije potrebno ako kupujete nešto neobično ili neočekivano, ali za standardne poklone, poput omiljenih igračaka ili knjiga, uvijek je dobro prvo se konzultirati.

3. Bacanje računa

Svatko ima svoje preferencije i ono što vam se može činiti sjajnim možda se neće jednako svidjeti primatelju. Posjedovanje računa omogućuje im zamjenu poklona za nešto što im više odgovara, izbjegavajući tako nepotrebno trošenje novca na nešto što neće koristiti.

U trgovini možete zatražiti poklon-račun koji ne otkriva cijenu, a obično pruža jasan rok za zamjenu ili povrat.

4. Kupnja bonova ili darovnih kartica koje vjerojatno neće koristiti

Kada se suočavate s težim odabirom poklona za nekoga, posebice uz pridržavanje budžeta, pribjegavanje poklon-bonovima i darovnim karticama može biti prikladno rješenje. No, važno je izbjegavati pogrešku koja često nastaje kada se ti bonovi ili kartice zaborave i isteknu, što je bacanje novca.

Osigurajte da odabrane poklon-kartice budu za robne marke koje vaša voljena osoba redovito koristi ili za aktivnosti koje često voli prakticirati.

5. Zaboravljate na baterije

Možda zvuči glupo, ali može spriječiti suze na Božić. Ako kupujete elektroničke igračke ili uređaje koji zahtijevaju baterije, provjerite dolaze li s njima ili ih kupite odvojeno kako biste ih odmah imali uz dar. Inače se omiljena igračka može pretvoriti u razočaranje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?