SVI SMO barem jednom slijedili pravilo pet sekundi. Ako niste upoznati, to pravilo znači da ako vam komad hrane ispadne na pod, i dalje je siguran za jesti ako na podu nije bio više od pet sekundi.

O ovoj temi čak i znanstvenici imaju mišljenje. Donald Schaffner, profesor prehrambenih znanosti, proveo je studiju o tome 2016. godine. Rezultati su potvrdili da bakterije mogu prijeći na hranu u manje od pet sekundi.

Za časopis Real Simple Schaffner je izjavio: “Ako odlučite jesti hranu koja je pala na pod, jedete je na svoju odgovornost. Ako ste u vlastitom domu, manja je vjerojatnost da će biti kontaminirana nego u, primjerice, restoranu.”

Stručnjakinja za sigurnost hrane Nicole Arnold kaže: “Svatko o ovoj temi razmišlja drugačije, ali ja ne bih pojela ništa s poda.”

Pravilo pet sekundi staro je 900 godina

Zanimljivo je da povijesna osnova za pravilo od pet sekundi seže stoljećima unatrag, u dane Džingis-kana i Mongolskog Carstva.

Prema Paulu Dawsonu i Brianu Sheldonu, autorima knjige Did You Just Eat That?, kada Džingis-kan nije bio zauzet ubijanjem ljudi ili pravljenjem djece, izmišljao je pravila poput onog koliko dugo hrana može ostati na tlu a da je pritom dobra za jesti. Iako nije odredio vremensko ograničenje, smatrao je da se hrana s poda može pojesti dok god on tako smatra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?