CROAGRO – međunarodni sajam poljoprivrede i mehanizacije te sajmovi hrane i zdravog življenja održat će se od 30. studenoga do 3. prosinca na Zagrebačkom velesajmu, najavljeno je danas. Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša kazala je na konferenciji za novinare da se očekuje 416 izlagača iz 32 zemlje, na 12.000 kvadrata, u četiri paviljona.

“CroAGRO i sajmovi hrane i zdravog življenja važna su platforma u predstavljanju svih tema iz područja poljoprivrede, hrane i održivog življenja, kao i za promociju zanimanja u poljoprivredi. Na sajmu će, uz ostalo, biti izložena najsuvremenija poljoprivredna mehanizacija, najnoviji modeli traktora i kombajna, ali i izložba starih traktora.” 

Isto tako, kazala je, sajmovi hrane su središnji nacionalni događaj na temu hrane, zdravog življenja i povratka prirodnoj ravnoteži čovjeka kroz komplementarni pristup.

Voditelj sajmova Damir Pavlek istaknuo je da ovogodišnji sajmovi imaju potporu niza institucija, što je, po njemu, dokaz iznimne važnosti tih priredbi. CroAGRO je pritom jedini hrvatski sajam na kojem se izlaže u zatvorenom prostoru, i to dok poljoprivredni strojevi uglavnom miruju.

CroAGRO će okupiti poljoprivrednike, proizvođače i stručnjake iz cijele regije

Pavlek je naveo da tematski sadržaj tog sajma u izlagačkom, stručnom i i edukacijskom segmentu uključuje najsuvremeniju poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, poljoprivredne i prehrambene proizvode, sadnice i sjemenski asortiman, sredstva za zaštitu bilja i podizanje prirodne plodnosti tla te svu potrebnu opremu i repromaterijal za proizvodnju. Jedan od partnera sajma je i Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH.

U sklopu poljoprivrednog sajma održat će se niz popratnih aktivnosti i predavanja, poput edukacije za poljoprivrednike korisnike potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja i mlade poljoprivrednike. Direktor sajmova također je istaknuo da iz godine u godinu sve više mladih poljoprivrednika pokazuje interes za taj sajam. 

Indija je partner Sajmova hrane i zdravog življenja. Indijci pripremaju, rekao je Pavlek, zanimljiv program, koji će obilježiti radionice joge i ajurvede, te kolektivne glazbene i plesne nastupe.

Degustacije raznih proizvoda

Posjetitelje očekuju i degustacije zdravih delicija, eko proizvodi po sniženim cijenama i nutricionistički savjeti. 

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak smatra da je CroAGRO sajam kakav Hrvatska i Zagreb zaslužuju i ističe da mu se, zbog doba godine kada se održava, poljoprivrednici rado odazivaju.

Rekao je i kako je hrana, uz energiju, strateška hrvatska grana gospodarstva.

“Naša je budućnost u pametnoj i preciznoj poljoprivredi”, naveo je Majdak, naglasivši da je nacionalni cilj do 2030. povećati ekološku proizvodnju te samodostatnost poljoprivrednih proizvoda.

Ulaznice za navedene sajmove stajat će tri eura, dok će učenici, studenti i umirovljenici ulaz platiti tek dva eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?