KAKO starimo, održavanje kognitivnog zdravlja postaje glavni prioritet. Dobra vijest je da hrana koju jedemo može imati značajan utjecaj na sposobnost našeg mozga da dobro funkcionira, pa čak i da razvija nove moždane stanice. Neuroznanstvenik dr. Robert Love, koji je specijaliziran za pomoć ljudima u prevenciji Alzheimerove bolesti kroz znanstvena istraživanja i praktične savjete o prehrani, u nedavnom je TikToku otkrio kako hrana koju jedemo utječe na zdravlje mozga.

Istaknuo je važnost određenih namirnica koje su posebno korisne za kognitivno zdravlje. Evo koje je posebno izdvojio i zašto.

1. Sardine

Sardine su prepune nutrijenata neophodnih za zdravlje mozga. “Sardine su zdrava, masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama”, kaže dr. Love. Konzumiranje zdravih masnoća, poput onih koje se nalaze u sardinama, osigurava mozgu potrebne materijale za popravak i rast novih moždanih stanica.

2. Kiseli kupus

Kiseli kupus mogao bi biti iznenađenje za mnoge, ali nudi značajne prednosti za zdravlje mozga kroz vezu između crijeva i mozga. “Kiseli kupus je izvrstan za vaš mozak. Ne mora nužno stimulirati rast moždanih stanica, no doprinosi razvoju dobrih bakterija u vašim crijevima”, objašnjava dr. Love.

Dodaje da uključivanje kiselog kupusa u svakodnevnu prehranu može pomoći u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma, što zauzvrat podržava kognitivnu funkciju.

3. Haringa

Još jedna riba koju dr. Love snažno preporučuje je haringa. “Haringa je jedna od zdravih masnih riba, mala je i ima malo žive”, ističe on. Slično sardinama, haringa je bogata zdravim masnoćama koje osiguravaju ključne tvari potrebne za stvaranje novih moždanih stanica. Također, osim što je bogata omega-3 masnim kiselinama, haringa je ukusan i svestran dodatak prehrani.

U konačnici, uključivanje ovih namirnica u prehranu može značajno utjecati na zdravlje mozga i kognitivnu funkciju, osobito kako starimo. “Hrana koju jedete vrlo je važna”, zaključio je dr. Love.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?