NEUHVATLJIVA zlatna krtica, koja nije viđena od prije Drugog svjetskog rata, ponovno je otkrivena kako “pliva” u pijesku u blizini obalnog grada Port Nollotha, na sjeverozapadu Južne Afrike.

De Wintonova zlatna krtica (Cryptochloris wintoni), za koju se strahovalo da je izumrla, živi u podzemnim jazbinama i nije viđena od 1937. godine. Svoje “zlatno” ime dobila je po masnim izlučevinama koje podmazuju njezino krzno kako bi mogla “plivati” kroz dine. Ona, naime, ne kopa tunele, piše Guardian.

Riječ je o životinjama koje su slijepe, no imaju sjajan njuh i bježe ako osjete vibracije uzrokovane kretanjem iznad zemlje. Uvrštena je među “najtraženije” na popisu izgubljenih vrsta koji je sastavila globalna skupina za očuvanje Re:wild.

Krtica je ponovno otkrivena 86 godina nakon posljednjeg viđenja zahvaljujući dvogodišnjoj potrazi zaštitnika prirode i borderice imena Jessie, koja je trenirana da ih nanjuši, a ovo sjajno otkriće objavljeno je u časopisu Biodiversity and Conservation.

Krtice je otkrio pas

“Bilo je vrlo uzbudljivo biti dio tima koji traži izgubljene vrste. Posebna je nagrada pronalaženje jedne takve životinje”, rekla je za Guardian Esther Matthew iz Zaklade za ugrožene divlje životinje (EWT).

Istraživači s EWT-a i Sveučilišta u Pretoriji radili su s kujicom Jessie, koja je bila trenirana da legne na tlo kad osjeti miris krtice. Za nagradu je dobila najbolju stvar na svijetu – igru sa svojom lopticom. Ona je znanstvenicima otkrila čak dvije zlatne krtice.

Terensko istraživanje obavljeno je 2021. godine, istraživači su mislili da su možda pronašli krticu, ali De Wintonova krtica izgleda vrlo slično drugim zlatnim krticama tako da nalaz nije potvrđen sve dok uzorci nisu bili genetski sekvencirani.

Otkako je istraživanje provedeno 2021. godine, EWT je pronašao još četiri populacije De Wintonovih zlatnih krtica, a istraživači vjeruju da je Port Nolloth dom njihove zdrave populacije. Međutim, područje nije zaštićeno i ugroženo je rudarenjem dijamanata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?