werken zonnepanelen

Zonne-energie is een overvloedige, hernieuwbare hulpbron die schone elektriciteit produceert zonder de schadelijke gassen in de atmosfeer vrij te geven zoals fossiele brandstoffen dat wel doen. In feite levert de zon op elk moment 173.000 terawatt aan energie – meer dan 10.000 keer het totale energieverbruik van de wereld! Met dat in gedachten is het benutten van zonlicht met een zonne-energiesysteem voor thuis een van de beste manieren om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en tegelijkertijd geld te besparen.

Zonnepanelen wekken energie op uit zonlicht, zetten deze om in elektriciteit en, voor huiseigenaren die ervoor kiezen om thuis een batterijopslag te installeren, slaan ze die energie op tijdens bewolkte dagen of ‘s nachts. De zonnepanelen worden geïnstalleerd op een dak dat idealiter op het zuiden is gericht en schuin staat om het meeste directe zonlicht te ontvangen. Het zonnepaneel wordt vervolgens ingelijst en ingekapseld in lagen beschermend materiaal, die doorgaans bestaan uit gehard glas aan de voorkant en een op polymeer gebaseerde achterplaat. Deze materiaallaag beschermt de zonnecellen en de componenten van het PV-systeem tegen omgevingsfactoren, zoals regen of vuil.

zonnepanelen Bergen op Zoom

Wanneer zonlicht op het zonnepaneel valt, activeert het elektronen in het halfgeleidermateriaal. De elektronen bewegen zich vervolgens door de PV-cel en langs een reeks draden, waardoor gelijkstroom-elektriciteit ontstaat. De DC-elektriciteit wordt vervolgens in een aansluitdoos gevoerd, waar deze wordt omgezet in wisselstroom (AC) die huishoudelijke apparaten en apparatuur van stroom kan voorzien.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonne-PV-systeem voor thuis bevat ook een meter om bij te houden hoeveel elektriciteit het systeem produceert en gebruikt. Als de zonnepanelen op een bepaald moment meer elektriciteit produceren dan het huis nodig heeft, wordt die overtollige elektriciteit teruggestuurd naar het elektriciteitsnet. Dit proces staat bekend als nettometing en stelt huiseigenaren in staat krediet te verdienen voor hun overtollige zonneproductie, dat ze vervolgens kunnen gebruiken om het elektriciteitsverbruik van het elektriciteitsnet ‘s nachts of tijdens bewolkte dagen te compenseren.

De belangrijkste factor bij het bepalen van de elektriciteitsproductie van een zonnepaneel is de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt. Hoewel bewolkte dagen nog steeds wat elektriciteit kunnen produceren, daalt het rendement van het paneel aanzienlijk vergeleken met een zonnige dag. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun zonnepaneelsysteem te koppelen aan een batterijopslagsysteem voor thuis, dat de overtollige energie in de batterijen opslaat voor gebruik ‘s nachts of op bewolkte dagen.

De technologie achter zonne-energie is niet complex, maar de complexiteit komt voort uit de talloze variabelen waarmee rekening moet worden gehouden om het systeem met maximale efficiëntie te laten werken. Daarom is het belangrijk om een betrouwbare partner te kiezen voor het ontwerpen en installeren van uw zonnepanelensysteem.