UMOR je problem s kojim se mnogi suočavaju, a u zimskim mjesecima smo osjetljiviji i tromiji nego inače. Nažalost, to se može pripisati nizu problema, od kroničnih bolesti do rutine spavanja i prehrane, što otežava dijagnosticiranje temeljnog uzroka. Međutim, doktor Eric Berg na svom YouTube kanalu otkrio je da je u većini slučajeva razlog za umor puno kompleksniji.

“Bio sam umoran dobar dio svog života, i to sam prevladao. Sjećam se kako sam se, potpuno iscrpljen, u kasnim 20-ima vozio sa suprugom i pokušavao pronaći trgovinu zdrave hrane u kojoj ću kupiti vitamine koji će mi dati više energije. Nikad nisu djelovali”, objasnio je.

Dr. Berg kaže da je zapravo trebao razumjeti kako njegovo tijelo stvara energiju.

“Sve počinje s mitohondrijima. Oni su poput tvornice energije, duboko u našim stanicama. Ako ste umorni, mitohondriji su korijen problema. Kako biste pravilno opskrbili mitohondrije, morate jesti pravu hranu”, dodao je.

Dr. Berg ističe da je teško ne osjećati umor ako se naš dnevni jelovnik većinom sastoji od prerađene hrane.

“Takva hrana nema nikakve energije ni nutritivnih čimbenika koji su nam potrebni”, istaknuo je.

Prema Harvard Healthu, hrana koja sadrži masne kiseline i proteine, poput piletine, puretine, lososa, tune i orašastih plodova, može pomoći u proizvodnji energije. Što se važnih vitamina i minerala tiče, dr. Berg je izdvojio vitamine B skupine, magnezij, mangan, selen, vitamin C i koenzim Q10.

“U proizvodnji energije mogu pomoći i tjelovježba te izlaganje hladnoj vodi”, zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?