TAMNI kolutovi ispod očiju nisu zdravstveni problem, ali za neke jesu estetski. Podočnjaci mogu biti posljedica genetike, životnog stila, kao i nekih čimbenika koji su izvan naše kontrole.

“Iako bi podočnjaci mogli biti izraženiji ako ste do dugo u noć gledali televiziju, oni se mogu pojaviti i zbog genetike, anatomije, vaskulature, limfnog sustava, ali i zbog pigmentacije same kože”, rekla je dermatologinja Cristina Psomadakis.

Podočnjaci posebno pogađaju ljude indijskog, latinoameričkog, bliskoistočnog i dalekoistočnog podrijetla te se javljaju već u djetinjstvu.

“Ponekad imaju veze s anatomijom lica. Na primjer, ako imate istaknuto čelo ili ispupčene oči, to može baciti sjenu na područje ispod očiju”, dodala je dr. Psomadakis.

I dob igra ulogu jer, kako starimo, koža kapaka postaje sve tanja te gubi elastičnost i zategnutost.

“Oštećenja od sunca, izloženost visokoenergetskom vidljivom (HEV) svjetlu (s pametnih telefona i računalnih ekrana) i zagađivači iz okoliša dovode do hiperpigmentacije područja oko očiju”, napominje dr. Sabrina Shah-Desai.

Kako se riješiti podočnjaka?

Dr. Psomadakis kaže da odgovor na pitanje kako se riješiti podočnjaka ovisi o uzroku i opsegu, ali “uz pravilnu njegu često možete postići vrlo dobre rezultate”.

Iako će njega kože igrati važnu ulogu u smanjenju pojave tamnih kolutova, postoje i druge promjene u načinu života koje možete napraviti kako biste si pomogli.

“Jedan od mojih najboljih savjeta je izbjegavanje kofeina i alkohola”, tvrdi dr. Shah-Desao.

Važan je i san, pa dermatologinje savjetuju barem šest do osam sati noćnog odmora. Također, pušenje može iscrpiti kožu, isušiti je i ostaviti bez sjaja.

“Pripazite da uklonite svu šminku s lica. Onima koji su ujutro otečeni može pomoći spavanje s glavom na povišenom”, poručuje dr. Psomadakis.

Što se tiče njege kože lica, važno je nanositi kremu sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine, posebno na područje oko očiju. Dr. Psomadakis preporučuje i hidratantne kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu, glicerin i trigliceride koje mogu dubinski hidratizirati i navlažiti kožu tako da izgleda glatko. Moćan je i retinoid koji utječe na smanjenje bora, dok je dobar korektor uvijek odličan saveznik za nepravilnosti na licu koje nas smetaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?