AKO MISLITE da znate što vaš pas misli samo gledajući ga, nova studija sugerira da možda niste u krivu. Novo istraživanje Sveučilišta George Washington otkriva da vlasnici mogu čitati lica svojih pasa, posebno onih čije je lice jednobojno.

Prema provedenoj studiji, ispitanici su najtočnije tumačili izraze lica pasa u dobi od dvije do sedam godina. Istraživači su primijetili da su stariji psi manje izražajni.

“Ova studija je značajna jer ukazuje na to da ako živite s kućnim ljubimcima, možete razviti sposobnost čitanja njihovih izraza lica. Budući da su i oni naučili tumačiti naša lica, to doista poboljšava vezu između ljudi i životinja”, naglasila je zastupnica Društva za sprječavanje okrutnosti prema životinjama Carol Erickson. Evo što vam mogu reći izrazi lica ili ponašanje vašeg psa. 

Smijanje

Psi se zapravo smiju, uglavnom zato što nauče oponašati svoje vlasnike. To čine podizanjem usnica, podizanjem obrva i običnim mahanjem repa kao izrazom svoje sreće.

Mrštenje

Pas koji osjeća tugu, zabrinutost ili nervozu u vezi s nečim često će imati širom otvorene oči, spuštenu glavu, opuštena usta, ali i spljoštene uši.

Ljutnja

Tipičan izraz ljutnje ili agresije kod psa uključuje spljoštene uši. Pas u ljutitom stanju također može pokazivati zube, režati ili spuštati prednji dio tijela kao da je spreman za skok. Prilazak psu koji pokazuje sve te znakove istovremeno nikad nije preporučljiv.

Nagib glave

Jedan od svima najdražih izraza lica kod pasa, naginjanje glave, obično ukazuje na to da je vaš ljubimac usredotočen na vas i da se trudi razumjeti vaše riječi. Probajte izgovoriti jednu od omiljenih riječi svog psa, poput “poslastica” ili “park”, ili postavite pitanje kako biste vidjeli možete li ih potaknuti na naginjanje glave, piše PetHelpful. To obično ukazuje na to da im je stalo do onoga što govorite i da vas pokušavaju razumjeti.

Sljedeći put kad budete provodili vrijeme sa svojim psom, posvetite pažnju njegovom licu, bilo da je izgled opušten, zabrinut ili sretan. Trudite se interpretirati što vam vaš pas želi prenijeti na temelju onoga što mislite da njegov izraz lica izražava. To može značajno poboljšati vezu koju dijelite sa svojim psom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?