TREBATE lijek protiv prehlade? Mnogi se kunu u kombinaciju češnjaka i meda. Hashtag #HoneyGarlic ima 40 milijuna pregleda na TikToku, a poklonici ga nazivaju “tekućim zlatom” i “novim omiljenim začinom”. I med i češnjak godinama su hvaljeni zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, pa su neki sada počeli kombinirati te dvije namirnice.

“Shvatila sam da možete ublažiti simptome prehlade tako da u staklenku stavite češnjak i med te ih ostavite da fermentiraju zajedno”, objasnila je blogerica McKenzie Wheeler za Good Morning America.

“Kad češnjak fermentira, njegove dobrobiti rastu”, poručio je Rhian Stephenson, osnivač stranice o zdravlju Artah, u intervjuu za Vogue.

Dokazano je da med ima antioksidativno, antimikrobno, protuupalno, antikancerogeno i antimetastatsko djelovanje, prema National Library of Medicine. Dugo je hvaljen kao sredstvo za suzbijanje kašlja i grlobolje.

S druge strane, češnjak, kada se žvače ili zgnječi, proizvodi spojeve sumpora, kao što je alicin, koji pomaže pojačati odgovor bijelih krvnih stanica, koje se bore protiv bolesti, te dialil disulfid i s-alil cistein, koji imaju antivirusna, protuupalna i antifungalna svojstva.

“Češnjak jača imunološki sustav kako bi spriječio ili smanjio težinu bolesti, uključujući običnu prehladu”, istaknula je dr. Raj Arora za Vogue.

Blogerica Wheeler preporučuje da dva do tri oguljena režnja češnjaka stavite u staklenku i prekrijete medom, a zatim pomiješate slatki nektar. Lagano zatvorite staklenku i stavite je na hladno i suho mjesto. Svakodnevno otvarajte i zatvarajte staklenku kako biste izbjegli stvaranje pritiska tijekom fermentacije, a “lijek” će biti spreman za konzumaciju za tri do četiri tjedna. Možete ga nakapati preko salate ili povrća ili njime namazati kruh.

Tekst je informativnog karaktera, a podaci daju opći uvid i ne mogu zamijeniti liječničku skrb. Liječenje ozbiljnih oboljenja moguće je samo uz sagledavanje svih pojedinačnih osobitosti, npr. vrste i trajanja tegoba, drugih oboljenja itd., što se može postići samo osobnim razgovorom sa stručnom osobom (liječnikom).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?