NOVO istraživanje, provedeno pomoću MRI skeniranja, pokazalo je da redovita tjelovježba poboljšava i razvija ključna područja ljudskog mozga.

“Sveobuhvatnim skeniranjem slika naša studija naglašava povezanost između tijela i mozga”, rekao je istraživač i radiolog, dr. Rajpul Attariwala. Prema nedavnim izvještajima, Attariwala i kolege analizirali su više od 10.000 skenova mozga, piše HealthDay.

Dovoljna je i umjerena razina tjelesne aktivnosti

Ljudi koji su se redovito bavili trčanjem, hodanjem ili sportom imali su veći volumen sive tvari u mozgu. Siva tvar pomaže u obradi dolaznih informacija, istaknuli su istraživači. Također su obično imali veći volumen bijele tvari.

Bijela tvar pomaže u povezivanju različitih regija mozga i ključna je za pamćenje. Ipak, ne trebate trčati maratone da biste poboljšali mozak, otkrio je tim. “Čak i umjerena razina tjelesne aktivnosti, kao što je postizanje 4000 koraka dnevno, može imati pozitivan učinak na zdravlje mozga”, izjavio je istraživač i koautor studije, dr. David Merill.

“Ovo je puno manje od često sugeriranih 10.000 koraka, što ga čini mnogo ostvarivijim ciljem za mnoge ljude”, istaknuo je. 

Istraživači su također ukazali i na studiju objavljenu 2020. koja je pokazala da je tjelovježba ključan čimbenik u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?