DOLASKOM zime važno se zaštititi od bolesti. Premda je vitamin C zlatni standard koji možete dodati svojoj dnevnoj rutini, postoji još mnogo dodataka koji vam mogu pomoći da ojačate svoje tijelo ove zime.

Vitamin D

Stručnjaci se slažu da se tijekom zimskih mjeseci o suplementaciji vitamina D ne može pregovarati. Nedostatak sunca u ovo doba godine znači i manjak vitamina D. Receptori vitamina D, prisutni u imunološkim stanicama, pomažu imunološkom sustavu da funkcionira kako treba. To znači da u prehranu trebate uvesti puno mlijeka, žumanjaka, masne ribe, jetre i žitarica bez šećera.

Vitamin B6

Svi B vitamini su važni, ali B6, koji doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava, posebno je važan u sezoni prehlade i gripe. Ako patite od smanjene energije i povećanog umora tijekom zime, B6 bi trebao pomoći jer omogućuje tijelu pretvaranje hrane u staničnu energiju.

Vitamin B6 posebno utječe na neurotransmitere u mozgu, pomažući u kontroli raspoloženja i mentalnog funkcioniranja. Ako patite od lošeg raspoloženja tijekom zime, bitno je unositi dovoljno vitamina B6, jer su niske razine također povezane s razvojem simptoma depresije.

Cink

Ovo je mineral, ali uzimanje cinka zimi dobar je način za jačanje prirodne obrane vašeg tijela protiv sezonskih stanja kože i bolesti. “Hladan i suh zimski zrak može biti štetan za kožu”, kaže doktor Giuseppe Aragona za Vogue.

“Cink ima ulogu u zacjeljivanju rana i održavanju integriteta kože. Osiguravanje optimalne razine cinka može pridonijeti zdravoj koži, sprječavajući probleme poput suhoće i pucanja”, pojašnjava.

Morat ćete potražiti prehrambene izvore poput mesa, ribe i školjki kako biste unijeli dovoljno cinka, jer ga tijelo ne proizvodi samo. Ako želite konzumirati cink, činite to samo kratko vrijeme ili prema uputama stručnjaka, jer dugotrajno konzumiranje može uzrokovati probavne probleme.

Omega-3

Omega-3 masne kiseline ključne su tijekom cijele godine, ali u zimskim mjesecima, kada je zrak hladniji, one osiguravaju da koža ostane dobro navlažena i elastična. Zahvaljujući svojim snažnim protuupalnim svojstvima, također su važne za stanja suhe kože poput ekcema, koji se često može pogoršati tijekom zime.

“Omega-3 pomaže u smanjivanju upala i može sniziti krvni tlak te poboljšati cjelokupnu kardiovaskularnu funkciju. Ovo je važno jer zima može donijeti dodatni kardiovaskularni stres”, rekao je Aragona.

Željezo

Željezo je energetski mineral potreban za stvaranje hemoglobina, važnog dijela crvenih krvnih stanica. Hemoglobin prenosi kisik po tijelu i izvlači energiju iz izvora hrane, pa ako vam nedostaje željeza, velike su šanse da ćete se stalno osjećati umorno.

Preporučena dnevna količina za muškarce je 8.7 mg, a oko dvostruko više, otprilike 14.8 mg, za žene s menstruacijom. Kako biste povećali apsorpciju svog dodatka željeza, pobrinite se da imate malo vitamina C pri ruci. Samo pola čaše soka od naranče dovoljno je da podrži optimalnu apsorpciju.

Ovo su ključni vitamini koji igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja tijekom zimske sezone. Njihov pravilan unos, kroz prehranu ili dodatke, podržava imunološki sustav, pridonoseći boljem preživljavanju zime.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?