OPĆE je poznato da su neke namirnice loše za pse, a upravo se čokolada smatra jednom od najgorih. Zato u blagdansko vrijeme vlasnici pasa moraju biti na dodatnom oprezu kako njihovi ljubimci ne bi pojeli ovaj slatkiš.

Koliko god se trudili da se to ne dogodi, stvarnost je ponekad drugačija i psi pojedu upravo one namirnice koje su jako loše za njih. Savjet je da ljubimca odvedete veterinaru odmah nakon što primijetite da je pojeo čokoladu.

Na ovu se temu osvrnula i trenerica za pse Susan Garret, koja je istaknula četiri važne stvari koje morate reći veterinaru ako je vaš ljubimac pojeo čokoladu. 

Dva najvažnija pitanja na koja morate odgovoriti veterinaru su prije koliko vremena je pas pojeo čokoladu i koliko čokolade je pojeo. Odgovori na ta pitanja važni su kako bi veterinar mogao odrediti najbolji način djelovanja. Isto tako, veterinaru će koristiti ako zna kakvu je vrstu čokolade pas pojeo jer postoji razlika u štetnosti koje uzrokuju.

Što je čokolada tamnija, to je i opasnija za pse, ističe Garret.

Posljednje pitanje na koje je važno odgovoriti veterinaru jest koliko pas ima kilograma. Ako je pas manji, vrlo je vjerojatno da će čokolada na njega utjecati jače nego što bi djelovala na veće i teže pse.

Zašto je čokolada opasna za pse?

Iako je većina ljudi svjesna da je čokolada opasna za pse, malo nas zapravo zna zašto. Garret je u objavi objasnila da čokolada sadrži teobromin, koji psi ne mogu lako probaviti. Dodala je i da je čokolada za pse opasnija što je tamnija te da može uzrokovati trovanje. 

Također, čokolade ponekad sadrže ksilitol, koji se koristi kao zamjena za šećer. Ksilitol je nevjerojatno toksičan za pse, stoga biste ga odmah trebali odvesti veterinaru ako je konzumirao hranu koja ga sadrži, ističe Garret.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?