ŽGARAVICA je prilično učestala i svakodnevno pogađa milijune. Javlja se kada mišić koji omogućuje protok hrane iz jednjaka u želudac ne radi kako bi trebao pa želučana kiselina uspijeva prodrijeti u jednjak.

Srećom, žgaravica je obično bezopasna, nestat će u roku od nekoliko sati i ne uzrokuje nikakve probleme osim nelagodnog peckanja. Ipak, postoje situacije u kojima žgaravica može ukazivati na ozbiljnije probleme.

Rak

Kada želučana kiselina teče natrag u jednjak, može uzrokovati oštećenje tkiva, što može dovesti do razvoja karcinoma jednjaka ili grkljana.

Srčani udar

Srčani udar lako se može zamijeniti za žgaravicu. Prema Harvard Healthu, oba stanja mogu uzrokovati bolove u prsima.

Najčešći simptomi srčanih problema uključuju stezanje, bol, ubrzan rad srca, vlažnu kožu, probavne smetnje i mučninu.

Glavni simptomi žgaravice uključuju žareću bol u prsima, gorak okus, bol koja je jača kada ležite te bol koja se seli u grlo nakon obilnog ili začinjenog obroka.

Hiatus hernija

Hiatus hernija događa se kada se dio želuca stisne u donji dio prsnog koša kroz hiatus u dijafragmi. Prilično je česta kod osoba starijih od 50 godina i obično ne zahtijeva liječenje ako nije preozbiljna.

No ako je hiatus hernija praćena redovitom žgaravicom, možda će se trebati riješiti lijekovima ili operacijom. Ako se ne liječi, uporna žgaravica može uzrokovati dugotrajno oštećenje jednjaka, što može povećati rizik od raka jednjaka, piše The Sun.

Peptički ulkus

Peptički ulkus događa se kada kiselina u probavnom traktu izjeda unutarnju površinu želuca ili tankog crijeva. Kiselina može stvoriti bolnu otvorenu ranu koja može krvariti. Osim žgaravice, na ovaj problem ukazuju mučnina, povraćanje, peckanje i promjena boje stolice zbog krvarenja.

Problemi s plućima

Želučana kiselina može dospjeti u pluća uzrokujući različite potencijalne respiratorne probleme, prema medicinskom centru Gastroenterology Consultants iz San Antonija.

Nakupljanje kiseline može uzrokovati iritaciju ili upalu glasnica te upalu grla, što može izazvati kašalj, začepljenost i promuklost, stoji na njihovoj web-stranici.

Ali ako se kiselina udahne u pluća, može dovesti do ozbiljnijih stanja poput astme, laringitisa, upale pluća ili teškog disanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?