IAKO nisu svima omiljeno povrće, prokulice su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima. Slično kao i ostatak njihove obitelji krstašica (kelj, brokula i cvjetača), prokulice sadrže vitamine K, C i A te folat. Sve navedeno je važno za imunitet, zdravlje kostiju i kože.

Također su prepune vlakana koja potiču dobro zdravlje crijeva i zdravu tjelesnu težinu. Antioksidansi koje sadrže pridonose smanjenju upale i općem zdravlju.

Jedna posebna zdravstvena dobrobit prokulica je zaštita od osteoporoze, stanja koje slabi kosti i čini ih krhkima i podložnijima lomovima. Zbog sadržaja vitamina K prokulice mogu održati kosti zdravima i smanjiti rizik od razvoja osteoporoze kasnije u životu. Ovo je osobito važno za žene koje su suočene s povećanim rizikom od razvoja osteoporoze, osobito nakon menopauze.

Dijetetičari savjetuju konzumaciju 80 grama prokulica nekoliko puta tjedno. Naime, s prokulicama ne treba pretjerivati jer mogu uzrokovati probavne probleme, kao što su plinovi, nadutost i promjene u navikama pražnjenja crijeva.

Kako biste sačuvali što više hranjivih tvari u prokulicama, preporučuje se kuhati ih na pari. Vitamin C može biti osjetljiv na toplinu i brzo se razgrađuje na povišenim temperaturama. Prokulice ne treba peći na roštilju jer će pougljenjeni dijelovi sadržavati otrovne spojeve povezane s povećanom upalom i oštećenjem kardiovaskularnog sustava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?