JAJA su hranjiva, bogata proteinima i siromašna kalorijama što ih čini izvrsnom komponentom jelovnika za mršavljenje. Prema dijetetičarki Carrie Ruxton, jaja bi trebala biti dio prehrane zbog svojih zdravstvenih dobrobiti.

U svom članku za časopis Nutrients, dr. Ruxton istaknula je da su jaja odlična namirnica za kontrolu apetita i zdravo starenje.

“Umjereni unos od sedam do 14 jaja tjedno, u kontekstu raznolike i uravnotežene prehrane, bio bi koristan za većinu ljudi, posebno za promicanje unosa vitamina, minerala i proteina, zaštitu vitalne mišićne mase i poboljšanje osjećaja sitosti nakon obroka koji pomažu u kontroli težine”, napisala je.

Sedam od devet kliničkih studija koje su uspoređivale jaja s nekim drugim opcijama, poput žitarica, dale su prednost jajima zbog toga što ona smanjuju apetit, povećavaju osjećaj sitosti i promiču manji ukupni unos kalorija.

“Jaja sadrže više od deset različitih vitamina i minerala te su bogata visokokvalitetnim proteinima koji sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, koje su građevni blokovi potrebni za obnavljanje tjelesnih stanica i rast mišića”, istaknula je dr. Ruxton.

Jaja također pridonose unosu kalija, kalcija, željeza, joda, folne kiseline, vitamina D i vlakana koje je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) istaknula kao hranjive tvari koje zabrinjavaju Europljane.

Ona su i jedan od rijetkih prirodnih izvora vitamina D, koji je ključan za imunološko zdravlje i zdravlje kostiju. Konzumacija jaja važna je i za trudnice jer ona sadrže kolin, koji je potreban tijekom trudnoće i ranog života za podršku optimalnom razvoju mozga, folat, koji je neophodan majkama u ranoj trudnoći kako bi spriječile urođene mane kod dojenčadi, te jod, za normalan razvoj mozga dojenčadi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?