VEĆINA odraslih puno vremena provodi u pogrbljenom položaju. Mnogi su u nepravilnom položaju dok sjede na poslu, pogrbljeni smo dok koristimo telefone i sjedimo pogrbljeno dok vozimo automobil. Iako se u tim trenucima to ne čini kao problem, dugoročno će se posljedice osjetiti na tijelu.

Zbog ovakvih navika, mnogi ljudi u svojim pedesetima počnu osjećati bolove te imaju loše držanje, a kod nekih se ovi simptomi mogu pojaviti još i prije. Fizioterapeutkinja i zdravstvena trenerica, dr. Shawn Weiss, ističe kako nije neuobičajeno primijetiti da je teže održavati pravilno držanje nakon 50. godine.

“Kako počinjemo pokazivati više zaobljenosti ramena i položaja glave prema naprijed, mišići u prsnom košu postaju zategnuti. Kao rezultat toga, kada ne stojimo uspravno, gubimo sposobnost potpune ekspanzije pluća i maksimalne razmjene zraka u plućima. Drugim riječima, loše držanje otežava pravilno disanje”, objašnjava Weiss.

Jedna vježba istezanja mogla bi pomoći

Fizioterapeutkinja je izdvojila jednu jednostavnu vježbu istezanja koja bi mogla pomoći s ovim tegobama. Riječ je o istezanju poznatom pod nazivom Doorway Stretch te je izdvojila jednostavne korake kako biste se uspješno istegnuli. 

“Stanite unutar okvira vrata i oslonite se podlakticama na okvir s obje strane. Držite obje ruke pod pravim kutom od 90 stupnjeva. Potom stavite jednu nogu ispred sebe, a drugu ostavite kako je bila na početku, tako da su noge u različitim prostorijama. Takav položaj držite 20 do 30 sekundi; trebali biste osjetiti snažno, ali ugodno istezanje preko prednjeg dijela prsa. Zatim prvu nogu vratite u početni položaj i isto ponovite s drugom nogom”, objašnjava postupak fizioterapeutkinja. 

Ovim istezanjem ciljate na područje ramena i prsne mišiće. Weiss preporučuje da ovu vježbu istezanja radite više puta tijekom dana. 

“Preporučujem raditi ovo istezanje jednom do tri puta dnevno”, ističe i dodaje da bi moglo pomoći smanjiti bolove u vratu, leđima i glavobolje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?